×

مقاله همه چیز در مورد دندان شیری

همه چیز در مورد دندان شیری














نخستین دندان کودک در سنین  ما بین 6 تا 8 ماهگی بیرون می آید و این درهمه نوزادان صدق نمی کند زیرا گاهی دیده شده که نوزاد در زمان تولد دندان دارد و یا نخستین دندانش را در سن 1 سالگی درمی آورد و این موضوعی نیست که والدین را به چالش نگرانی وا دارد .

اولین دندان نوزاد که رشد می کند کدام است ؟

غالبا دوتا دندان سنترال فک پایین نخستین دندان نوزاد است که رشد میکند و در مرحله بعد دو تا دندان سنترال فک بالا رشد می کند و دندان های کانین (نیش) بین سنین 1 تا 5/1 سالگی بیرون می آیند

چرا زمانی که بچه دندان در می آورد گریه می کند و گاهی مریض هم می شوند ؟

 تعدادی از نوزادان هستند که بدون درد دندان در می آورند و بعضی ها هم وقتی دندان در می آورند لثه های آنها می خارد و این دلیل گریه آنهاست چون نوک دندان شیری که از لثه میخواهد بیرون بیاید باعث خارش لثه می شود و اگر با دست تمیز و یا با مسواک نرم به قسمت لثه کمی ماساژ داده شود این خارش برطرف می شود و یا با دادن دندان گیرهای مخصوص به دست کودک میتواند آن را گاز بزند و این کارخارش لثه را برطرف می کند و گاهی وقت ها لثه حساس شده  و یا دندان نمی تواند از لثه بیرون آید و لثه کمی دردناک می شود و این رخداد گاهی باعث مریضی کودک می شود.

تعداد دندان های شیری بچه ها چند تا هستند ؟

تعداد دندان های فک بالا 10 عدد و تعداد دندانهای فک پایین 10 عدد می باشد که جمعا 20عدد است

چه زمانی اولین دندان خورد سال می افتد ؟

زمانی که خورد سال دارای سن 6 سالگی است اولین دندان شیری او لق شده و می افتد و بدین ترتیب همزمان که هرکدام ازدندان های اصلی و دائمی او شروع به رشد می کنند دندان شیری بالای خود را لق کرده و باعث افتادن آن می شود و جای خالی دندان شیری را دندان دائمی پرمی کند .

غالبا در آخرین مرحله افتادن دندان شیری 4 دندان آسیاب رشد می کند که نام آنها دندان های 6 سالگی است این دندانها در برابر باکتری ها خیلی حساس هستند و باید در نگهداری آنها دقت فراوان شود ولی اگر بی توجهی شود زود خراب شده و از دست می روند ، کودکان در سن 13 سالگی دارای 28 دندان دائمی هستند و در سن 17 تا 20 سالگی دندان عقل رشد کرده دیگرآنها تمام دندانهای اصلی خود را دارا ست .

پدران ومادران در چه سنی شروع به مسوال زدن دندان کودک خود بکنند ؟

 زمانی که اولین دندان کودک بیرون آمد وقت است که والدین کودک خود را با مسواک آشنا کنند از همان ابتدا باید دردونوبت ( یکبار صبح ویکبار  شب) ازمسواک استفاده کنند. تکنولوژی پیشرفته این امکان را میدهد که کارها را به سهولت انجام دهیم مثل استفاده ازمسواک برقی . والدین باید به فرزند خود در مسواک زدن تا سنین 10 تا 12 سالگی کمک کنند چون کودک توان کنترل دست خود را به شکل صحیح ندارد ونیزدراین زمان باید از روش هایی استفاده کنید که کودک برای مسواک زدن مشتاق باشد و لحظه شماری کند برای مثال زمانی که کودک روی تختخواب دراز کشیده و راحت است  مسواک زد و نوع مسواک برقی برای بچه هایی که کمی بزرگتر هستند و باعجله رفتارمیکنند مناسب است .

در کودکان زمانی که دندان کانین یا همان دندان نیش بیرون می آید باید هرروزدوباربا خمیردندان فلوراید دارمسواک بزنند. فلوراید ماده ای است که موجب تقویت دندان ها می شود و از آنها در برابر پوسیدگی محافظت می کند و در حین مسواک زدن از قورت دادن زیاد فلوراید خود داری کنند زیرا ممکن است به دندانهایی که در حال رشد هستند آسیب بزنند و اگرمسواک زدن تحت نظارت والدین باشد کودکان  می توانند از مسواک زدن بیشترین بهره عایدشان شود از جمله:

 1 : میزان استفاده از خمیر دندان فلوراید دار در حد مناسب استفاده می شود و این کار موجب می شود تا مشکلی برای کودکان در آینده  پیش نیاید

2 : از آب کم برای آب کشیدن دهان استفاده می شود این خود نوعی صرفه جوی درمصرف آب است .  

 3 :  مواظب خواهند بود تا کودکشان بعد ازمسواک زدن چند ساعت چیزی نخورند تا بهترین بهره  را از مسواک زدن عایدشان شود .

یک باور نادرست وجود دارد اینکه این دندانهای شیری که در مدت زمان کوتاهی می افتند زیاد قابل اهمیت نیستند ولی اینطور نیست آنها فضا را برای رشد دندان های اصلی نگاه می دارند تا دندان های دائمی در حین رشد کج بیرون نیایند وهمچنین کودک  ازآنها تازمانی که دندان های دائمی بیرون آیند بتواند غذا بخورد  .

اگر قبل از اینکه دندان اصلی شروع به رشد کند دندان شیری کشیده شود دو دندان  طرفین شروع به رانده شدن به سوی  فضای خالی کرده و این عمل باعث می شود دندان های اصلی در مسیر درست رشد نکنند و نظم رشد آنها با مشکل روبرو شود که در آینده برای نظم بخشی به آنها باید به روش درمانی اورتودنسی روی بیاورند که این خود در بر گیرنده هزینه بالا و همچنین زمان بر است .

اگر دندان در اثر ضربه شکسته باشد وترک خوردگی آن تا ریشه دندان امتداد داشته باشد امکان دارد دچارغفونت شود و این عفونت به استخوان فک نیز سرایت کند که این خیلی خطرناک است و باید سریعا مشکل دندان آسیب دیده توسط دندان پزشک حل شود .

اگر در ریشه دندان عفونت باشد باید در درمان آن بعد از تخلیه کانال و عصب کشی از داروی هیدروکسید کلسیم برای پر کردن کانال استفاده شود به مدت یک هفته الی  10 روز زمان لازم است تا این دارو اثر کند و ریشه عاری از عفونت شود بعد از مدت زمان سپری شده اندودنتیست قبل از ترمیم دندان عصب کشی شده دوباره با دقت ریشه را برسی می کند که ببیند آیا اثری از عفونت وجود دارد اگر باز هم عفونت در ریشه باشد باید دوباره کانال ها تخلیه شود و زمانی که دیگر در ریشه اثری از کیست نباشد در این هنگام دندان آماده ترمیم خواهد بود .

کودکان تا سن 13 سالگی نیازی به درمان ریشه ندارند چون دندان ها شیری فاقد ریشه هستند

درموردمراقبت از دندان باید به چند نکته مهم اشاره کنیم  از جمله :

1 : مراقبت از دندان ها هم از لحاظ تغذیه و هم از لحاظ بهداشت واجب است .

2 : اگر دندان دچار پوسیدگی شود باید سریعا ترمیم شود زیرا در مدت کم دیگر دندان های همجوار را نیز پوسیده خواهد کرد .

چه اقداماتی باید برای کودکی که دندان او کشدیه شده است انجام دهیم ؟

1 : نگذاریم کودک محل بی حس شده (گونه و قسمتی از زبان ) را بمک یا گاز بگیرد .

2 : نگذاریم به محل زخم دست کاری ویا انگشت یا اجسامی مانند : مداد را بزند چون باعث عفونت درآن قسمت می شود .

3 : دو سه روز باید از غذاهای نرم تغذیه کند   .

4 : بعد از هر وعده غذا باید دهان خود را با مخلوط آب و نمک (سرم)و یا دهانشویه های موجود در داروخانه ها دهان خود را بشوید  تا  از وارد شدن خوده غذاها در حفره دندان خارج شده جلوگیری شود تا دچار عفونت نشود و زود تر ترمیم شود .

5 : در جای خالی دندان شیری کشیده شده  مدتی باید از وسیله ای به نام نگهدارنده پر شود تا دندان دائمی رشد کرده و آن فضا را پر کند این کار جلوی کج رشد کردن دندان های دائمی را می گیرد .

چاپ
نویسنده: م ک. بازیجو
تاریخ انتشار: 1395/08/27 22:24:00