×

مقاله اسباب بازی خطرناك اما پرطرفدار

اسباب بازی خطرناك اما پرطرفدار

تفنگ‌های ساچمه زن

تفنگ‌ها، یكی از اسباب‌بازی مورد علاقه بیشتر كودكان به حساب می‌رود، اما متاسفانه بیشتر آنها طوری ساخته شده‌ كه صداهای بلندی تولید می‌كند. كودكان نیز علاقه دارند بچه‌های دیگر را غافلگیر كنند و به همین دلیل تفنگ را در نزدیك گوش آنان به صدا درمی‌آورند. در این حالت ممكن است پرده گوش كودك صدمه دیده و باعث ناشنوا شدن یك گوش به‌طور كامل شود. نمونه‌های دیگری از این تفنگ‌ها كه گلوله‌های كوچك شلیك می‌كند نیز بسیار خطرناك و حتی باعث كوری كودكان هم شده‌ است.

عینك‌های پلاستیكی

تحقیقات محققان ایالات‌متحده نشان می‌دهد، میزان مواد شیمیایی موجود در این عینك‌ها بسیار زیاد است. بعضی از نمونه‌های این عینك‌ها تا 42 برابر حد مجاز دارای فتالیت‌ها هستند. با اینكه استفاده از فتالیت‌ها از سال 2008 در اسباب‌باز‌ی‌ها ممنوع شده است ولی هنوز هم بسیاری از كارخانه‌ها به خصوص كارخانه‌های چینی به استفاده از این مواد در محصولات خود ادامه می‌دهند. فتالیت‌ها می‌توانند باعث به هم ریختن تعادل هورمونی در بدن شوند و همچنین عوارض زیادی به همراه داشته باشند.


تیله و توپ‌های كوچك

از سال 1190 تا‌كنون 69 كودك در ایالات متحده در اثر بلعیدن این گوی‌های بسیار كوچك خفه شده و جانشان را از دست داده‌اند. این توپ‌ها برای كودكان زیر 3 سال نباید قطر كوچك‌تر از 4/5 سانتی‌متر داشته باشد، زیرا به راحتی می‌تواند هنگام بلعیده شدن مسیر تنفسی كودك را مسدود كند.


بادكنك

با اینكه بادكنك‌ها یكی از محبوب‌ترین اسباب‌بازی‌های كودكان به حساب می‌آید، اما از سال 1990 تا‌كنون عامل مرگ 86 كودك زیر 8 سال بوده‌ است.  بادكنك‌ها بعد از تركیدن به تكه‌های كوچكی تقسیم می‌شود كه درصورت وارد شدن به دهان ممكن است باعث خفگی كودكان شود.


لیزر

اگر لیزرها به‌مدت زیادی به چشم تابانده و به دفعات زیادی تكرار شود، اثرات مخربی روی چشم می‌گذارد. با تابیده شدن لیزر بر چشم كودك ممكن است شبكیه چشم آسیب دیده و كودك لكه‌های سفیدی را روی اجسام مشاهده كند.


پرتوهای خطرناک :

البته بحث وجود لیزر و ایمنی آن برای کودک در بعضی از اسباب بازی ها در حال حاضر از مسائلی است که کارشناسان نظرات مختلفی در مورد آن دارند. در حالی که تعدادی از چشم پزشکان معتقدند این لیزرها خطری برای چشم کودک ندارند چون از نوع لیزرهای کم توان هستند، یک متخصس لیزر در این مورد معتقد است این لیزرها اگر به مدت زیادی به چشم تابانده شوند و به دفعات زیادی تکرار شوند، اثرات مخربی روی چشم می گذارند.

دکتر رضا فکرآزاد در ادامه می گوید: " حتی اگر این لیزرها هیچ ضرری نداشته باشند، بهتر است به کودکانمان آموزش بدهیم که این پرتوها را مستقیما" به چشم نتابانند. درست است که این شعله در حد چند  میلی وات و جزو لیزرهای کم توان است ولی شدتش بالاست. شما حتی وقتی چند ثانیه داخل یک لامپ نگاه می کنید و بعد روی خود را         برمی گردانید،  تاثیر آن تا مدتی روی شبکیه چشم می ماند، با اینکه یک لامپ آنقدر شدت ندارد. در حالی که گروه ما یعنی بچه ها جزو گروههای پرخطر هستند و تاثیر این اشعه ها روی چشم آنها می تواند بسیار مخرب و برگشت ناپذیر باشد. "

وی با بیان این که بیشتر قسمت شبکیه که سلولهای بینایی در آن قرار دارند دچار آسیب می شود، می گوید : " این لیزرها چهار خصوصیت عمده دارند، تک رنگند، تک فازند، واگرا نیستند و شدت بالایی دارند. اگر چه تاکنون مورد خاصی از این آسیب ها مشاهده نشده ولی چون تعداد آنها در جامعه زیاد است بهتر است جانب احتیاط در نظر گرفته شود. "

در مقابل ، محمدحسین فرجو با اشاره به ینکه در بخشی از اسباب بازیها مثل تفنگ ها لیزرهایی برای نشانه گیری بهتر استفاده شده می گوید:    " از ورود این اسباب بازی ها جلوگیری شده ولی بعضی از وسایل که دارای پرتو لیزرند و بعنوان اسباب بازی نیستند بعنوان سرگرمی به وسیله بعضی از اسباب بازی های کودکان استفاده می شوند که می توانند آسیبهای جدی برای کودک به همراه داشته باشند. "

البته به گفته کارشناسان آزمایشگاه ایمنی کودکان در موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی، لیزرهای به کار رفته در اسباب بازی  کودکان از نوع لیزرهای باشدت پایین هستند که برای کودک نمی توانند آسیب زا باشند.  مونا نامجو، یکی از کارشناسان این آزمایشگاه در مورد این لیزرها   می گوید: " در بحث استاندارد اسباب بازی های الکتریکی نوع لیزر به کاررفته بررسی می شود. این لیزرها در چهار سطح هستند. نوعی لیزر LED که لیزر سطح یک است اصلا" خطری ندارد و دارای شدت پایین است و فقط این سطح از لیزر قابل استفاده در اسباب بازی کودکان است. "


اسباب بازی های خطرناک :

خطر لیزرهای غیر استاندارد فقط یک نمونه بود. اگر به عنوان والدین به فکر تهیه یک اسباب بازی سالم برای کودکتان هستید، بهتر است بدانید اسباب بازی های شوک دهنده نیز از اقلام مردود شناخته شده هستند که هنوز هم به منظور سرگرمی و صرفا" ایجاد خنده تولید می شوند. دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی در مورد این اسباب بازی ها و همچنین سایر اقلامی که برای کودک خطرآفرین هستند می گوید: " این اسباب بازی ها شوک زیادی را در فرد ایجاد می کند و از نظر پزشکان اثر خود را در طولانی مدت نشان می دهد. تفنگ های ساچمه ای را نیز ما ممنوع می کنیم، زیرا وقتی شارژ می شوند با سرعت زیادی گلوله درون خود را پرتاب میکنند. درست است که کشور چین روی این اقلام هشدار داده که افراد 14 سال به بالا از آنها استفاده کنند، ولی شاید این هشدارها رعایت نشوند و کودکان کم سن و سال از آنها استفاده های نامطلوب کنند چون این تفنگ ها شدت پرتاب بالایی دارند. "

وی در ادامه می گوید: " یکی از تست هایی که موسسه  اسباب بازی هایی به کار می رود که لبه تیز و برنده دارند. اگر اسباب بازی پارچه ای باشد و درز آن به راحتی باز شود، غیر استاندارد است.  پر کننده های داخل اسباب بازی ها هم بر حسب نوعشان می توانند آلوده و خطرناک باشند. حفره های داخل اسباب بازی و یا خطر گازگرفتگی و یا له شدن اندام کودک در ارتباط با اسباب بازی از جمله مواردی است که باید به آنها توجه شود. "

شاید جالب باشد که بدانید نوع دیگری از اسباب بازی هایی که آزمایشگاه استاندارد نسبت به آن حساس است، اسباب بازی هایی هستند که بوی نامطبوعی دارد. محمدحسین فرجود در این باره می می گوید: " اگر از مواد استاندارد استفاده شده باشد، این بو به خاطر ترکیبات رنگی است که روی اسباب بازی پاشیده شده است که بعد از چند بار استفاده از بین می رود و ضرر ندارد. " در مقابل ، فرجو در مورد اسباب بازی های معیوب و شکسته و ناقص هشدار می دهد که از برنامه های بازی کودک خارج نشده اند و می گوید: " در دنیا آمارهای زیادی وجود دارد که این  اسباب بازی ها موجب ضرر و زیان های زیادی از جمله خفگی ها برای کودک می شود . "

وی در مورد خطر اسباب بازی های صوتی  هشدار می دهد:

" در مورد این گروه هم یکسری از استانداردها وجود دارد. گاهی اوقات ایرادهایی که در بعد الکترونیکی اسباب بازی وجود دارد، صدای داخل اسباب بازی را در حد نازلی کاهش می دهد و در بعضی مواقع این    اسباب بازی ها صدای بیش از حد انتظاری را ایجاد می کند.
 
 
 
یک گروه تحقیقاتی به تازگی، اسامی گروهی از اسباب بازی ها که برای کودکان خطرآفرین هستند را منتشر کرده است. این اسباب بازی ها مرگ های دردناک بر اثر خفگی با قطعات کوچک را در کودکان زیر پنج سال رقم زده اند. این گروه به والدین توصیه می کنند که نکاتی ساده اما مهم را هنگام انتخاب اسباب بازی ها در نظر داشته باشند.
۱ استاندارد بودن، شکل ظاهری مناسب و تناسب اسباب بازی با سن کودک اصل اول در انتخاب شماست.

۲ کودک برای بازی با وسیله ای که قصد خرید آن را دارید نیازمند توانایی فیزیکی است پس قوای جسمانی فرزندتان را در نظر بگیرید.

۳ درک چگونگی بازی با اسباب بازی همان چیزی است که در تعیین گروه سنی کودک به آن اشاره می شود. بنابراین به توانایی کودک توجه داشته باشید.

۴ انتخاب رنگ ها و وسایل جذاب برای کودکان در سنین مختلف از طریق مطالعه یا جست و جو در اینترنت به راحتی امکان پذیر است.

۵ به ایمن بودن خود اسباب بازی و بخش هایی از آنکه می تواند به محل تجمع میکروب ها تبدیل شود نیز توجه کنید.

۶ وجود سیم بلند، طناب یا روبان در برخی اسباب بازی ها و دسترسی کودکان به آنها، اسباب بازی ها را به وسایلی پرخطر تبدیل می کند. ممکن است کودک این وسایل را ببلعد یا درون گوش و بینی خود فرو ببرد.

۷ شاید اسباب بازی هایی که صداهایی بلند تولید می کنند برای کودکان جذاب باشند اما می توانند به اعصاب شنوایی کودکان آسیب برسانند.
بنابراین دقت در انتخاب و خرید اسباب بازی مناسب می تواند علاوه بر رشد فکری و ایجاد خلاقیت در کودکان از بسیاری از وقایع تلخ و غیرقابل جبران جلوگیری کند.

چاپ
نویسنده: بازیجو
تاریخ انتشار: 1392/10/11 00:25:41