×

پرداخت اینترنتی چیست؟

پرداخت اینترنتی به پرداختن پول از طریق اینترنت، در قبال دریافت کالا یا خدمات اطلاق می شود به طوری که این پرداخت بدون نیاز به حضور فیزیکی در بانک یا فروشگاه و از طریق اینترنت انجام شود. در واقع خریدار با استفاده از کارت بانکی خود می تواند از اینترنت خرید کند و پول آن را همان موقع پرداخت نماید.

فرآیند پرداخت اینترنتی

مدیران سایت های اینترنتی با بانک ها قراردادی می بندند و به این ترتیب پول با همکاری بانک از طریق اینترنت از حساب مشتری به حساب مدیر سایت واریز می شود.

در حال حاضر بانک های ملت، سامان، پارسیان، ملی، اقتصاد نوین و پاسارگاد این امکانرا فراهم آورده اند که افراد بتوانند با استفاده از کارت های بانکی تحت شتاب، خرید اینترنتی انجام دهند. یعنی این بانک ها به عنوان دروازۀ پرداخت یا درگاه پرداخت یادر اصطلاح Gateway عمل می کنند.

این به این معنی نیست که فقط کارت های همین 5 بانک قابلیت خرید اینترنتی را دارد، بلکه به این معناست که این بانکها امکاناتی را فراهم کرده اند که بتوان با کارتسایر بانک ها نیز خرید اینترنتی کرد و این امکانات خود را در اختیار فروشگاه های اینترنتی قرار داده اند. به این ترتیب شما پس از اطمینان از کالا یا سرویس سایت مورد نظر خود می توانید پول آنرا به صورت آنلاین پرداخت نمایید.

با چه کارت هایی می توان خرید اینترنتی کرد

کارت بانک های ملی، صادرات، پارسیان، سامان، اقتصاد نوین، پاسارگاد، ملت، کشاورزی، توسعه صادرات و صنعت و معدن و بانک سینا امکان خرید اینترنتی دارند.

کارت بانک های پست بانک، تجارت رفاه، سپه، مسکن، کارآفرین و سرمایه فعلاً قابلیت خرید اینترنتی ندارند.

پارامتر های لازم برای خریداینترنتی

در هنگام خرید اینترنتی 4 پارامتر کارت بانکی از شما پرسیده می شود که در عکس زیر کنارشان ستاره قرمز زده شده است.

  1. شماره 16 رقمی درج شده بر روی کارت: این شماره در کارت همه بانک ها، بر روی کارت درج شده است. نمونه شماره کارت درج شده بر روی کارت های بانک ملی در عکس زیر آمده است.
  2. رمز خرید اینترنتی یا رمز دوم: رمز خرید اینترنتی، با رمزی که شما هنگام استفاده از دستگاههای خود پرداز ATM وارد می نمائیدمتفاوت می باشد. حتی این رمز با رمز اینترنت بانک که حساب خود را از طریق اینترنت چک می کنید، نیز متفاوت است.

    در اکثر بانک ها زمانی که کارت خود را تحویل می گیرید، رمز خرید اینترنتی ندارید. برای فعال کردن رمز خرید اینترنتی یکی از کارهای زیر را انجام دهید:
    1- اکثر بانک ها امکان تعریف رمز خرید اینترنتی را در دستگاههای ATM خود قرار داده اند. به دستگاه خودپرداز بانک خود مراجعه کنید. کارت خود را وارد کنید و بخش عملیات رمز را انتخاب کنید. در بخش رمز دوم یا رمز اینترنتی، رمز خود را تعریف کنید.
    2- به شعبه بانک خود مراجعه کنید و بگویید می خواهم رمز خرید اینترنتی دریافت کنم.اگر بانک تان بانک خوبی باشد حتماً راهنمایی می شوید.

  3. کد CVV2: کد CVV2به صورت یک عدد 3رقمی (و به ندرت 4رقمی) مانند شمارۀ 16رقمی حک شده روی کارت، برروی اکثر کارت ها حک شده است. مثلاً روی کارت های بانک های ملت، صادرات، پاسارگاد،سامان، پارسیان و... به صورت یک عدد 3رقمی حک شده است. یا در برخی کارت های بانک ملی 4 رقمی است و عکس آن را در زیر مشاهده می نمایید.
  4. تاریخ انقضاء: تاریخ انقضاء هم روی اغلب کارت های بانکی حک شده است. اگر روی کارت شما تاریخ انقضاء وجود ندارد، نگران نباشید. از عدد 12 به جای ماه و از 99 به جای سال انقضای کارت استفاده نمایید.
مشکلات احتمالی پرداخت اینترنتی

سیستم پرداخت اینترنتی توسط بانک های عامل به گونه ای طراحی شده است که هم ایمن باشد و هم ساده و کمترین نیاز به راهنمایی را برای خریدار ایجاد نماید. اما با این وجود برخی اوقات ممکن است مسائلی در هنگام خرید اینترنتی به وقوع بپیوندد.

مثلاً ممکن است در هنگام پرداخت شبکه بانکی قطع شود و پرداخت ناموفق انجام شود.

معمولاً بدترین حالتی که ممکن است به وقوع بپیوندد این است که پول از حساب شما کسر شود، ولی به حساب فروشنده واریز نشود. اما نگران نباشید. در این حالت معمولاً پول شما در حساب های حد واسط بانک است.

نهایتاً خود بانک می باید مغایرت ها را رفع کند. منتظر بمانید و اگر تا 48 ساعتپول به حسابتان برگشت نخورد، آنگاه با پشتیبانی سایت فروشنده و یا بانک عامل پرداخت اینترنتی تماس بگیرید تا مغایرت برطرف شود.

در صورتیکه تمایل به استفاده از این مطالب در سایت یا وبلاگ خود دارید، ترجیحاً از لینک به این صفحه استفاده کنید. چون این راهنما ها خیلی زود قدیمی می شود و مفید بودن خود را از دست می دهد. این مطالب توسط سایت بانکی در همین صفحه به روز می شود
اینترنت بانک یکی از خدمات بانکداری الکترونیک است که این روزها تقریبا همه بانک ها و بعضی از موسسات مالی درغالب آن خدماتی را به مشتریان خود ارائه می دهند. اگرچه این خدمات نقش بسیار موثریرا در تسهیل عملیات بانکی و کاهش هدر رفت زمان بر عهده دارد اما اگر نکات امنیتی به هنگام استفاده از این خدمات به درستی بکار گرفته نشود سبب خواهد شد تا شمازمینه سرقت اموالتان را با دستان خودتان فراهم آورید.

  1. تا جایی که امکان دارد درمراکز عمومی نظیر کافی نت ها یا مکان هایی که اینترنت رایگان در اختیار شما میگذارند و از امنیت آن اطمینان کافی ندارید وارد اینترنت بانک خود نشوید.
  2. تا زمانی که از ارسال ایمیلی توسط بانک خودتان اطمینان حاصل نکرده اید اطلاعات شخصی خود را برای آن ایمیل ارسال ننمایید.
  3. در صورتی که مجبور شدید در یک مکان عمومی از اینترنت استفاده کنید هنگام وارد کردن رمز عبور دقت کنید اطرافیان قادر به مشاهده رمز شما نباشند و تا جایی که ممکن است از صفحه کلید هایمجازی که بانک ها در اختیارتان می گذارند استفاده کنید.
  4. کد کاربری و رمز عبورخودتان را هیچ گاه یادداشت نکنید و تلاش کنید آن را حفظ کنید وبه هیچ عنوان رمز خود را در اختیار دیگران حتی کارکنان بانک تان قرار ندهید.
  5. هنگام خرید اینترنتی از سایت های معتبر خرید کنید و دقت کنید هنگام پرداخت وجه رمز و کلمه عبورتان را تنهادر سایت بانک تان وارد کنید نه سایت های دیگر.
  6. تصور نکنید چون مبلغ قابل توجهی وجه در حساب بانکی تان ندارید هدف مناسبی برای سارقان اینترنتی نیستید چراکه تمام کاربران اینترنت به یک میزان در معرض خطر تهاجم هکر ها هستند پس در هر شرایطی امنیت را جدی بگیرید.
  7. از خدمات بانک هایی که درزمینه بانکداری الکترونیک مهارت و تجربه کافی بر خوردارند استفاده کنید چرا که رعایت امنیت اینترنتی باید از سوی هر دو سوی خدمات چه سرویس دهنده و چه سرویس گیرنده به یک میزان رعایت شود.
  8. برای کامپیوتر شخصی تان یکنرم افزار امنیتی کارا و قابل اطمینان نصب کنید و در این باره با کارشناسانی که درخصوص نرم افزار ها مهارت دارند مشورت کنید.
  9. هیچ فایل و نرم افزار نامطمئنی را در سیستم خود دانلود واجرا نکنید.در اين شرايط احتمال دانلود يك كدمخرب و سپس اجراي مستقيم آن در رايانه توسط خود شما بسيار بالاست.
  10. هر چند ماه یکبار(6ماه)رمز اینترنتی خود را تغییر دهید تا از امنیت آن اطمینان داشته باشید.

بنابراين اگر شما رايانه خود را به يك محيط امن براي دريافت خدمات مالي تبديل كنيد، تهديد عمده اي متوجه شما و اطلاعات شما نخواهد بود. مهمترين نكته اي كه بايد به آن توجه كنيد اين است كه همانقدر كه در دنياي واقعيت مراقب اطلاعات مالي، كارت هاي اعتباري و وجوه نقديا غير نقد خود هستيد، در فضاي اينترنت نيز بايد تمام جوانب و ملزومات امنيتي رارعايت كنيد.