مقاله علل ناشنوائی درنوزادان سری چهارم
پ - بی حوصله و بی حال هستند ج - بی جهت عصبانی شدن د - مالش و خارش و کشیدن گوش
2 – کم شنوائی وراثتی (مادر زادی ) : از عمده ترین مشکلات ناشنوائی یا کم شنوائی نوزادان و کودکان به شمار می روند .
متخصص شنوائی قادر است حتی در خردسالان نیز ضایعه شنوائی را تشخیص داده و نصبت به بهبود آن اقدام کنند .
متخصصان گفتار کسب مهارت های گفتاری را اگر لازم بداند حتما برای کودکان برنامه هایی در این زیمنه ترتیب می دهند .
انجمن پزشکان امریکا بر این موضوع تاکید د ارند که اگر مادری کم شنوائی یا ناشنوائی کودکش را تشخیص دهد باید سریعا اقدامات لازم در خصوص بهبود وضع بیمار انجام گیرد.
کم شنوائی های مادر زادی امکان دارد اتوزوم مغلوب باشد که این نوع کم شنوایی بستگی به جنس داشته باشد . در مورد کم شنوائی اتوزوم غالب به این شکل است که هر دو یا یکی از والدین حامل ژن معیوب کم شنوائی بوده و یا خودش کم شنواست .
در کم شنوائی اتوزوم مغلوب اگر هردو والد دارای کم شنوائی هستند پس بیست و پنج درصد احتمال دارد کودک نیز کم شنوا شود اگر در طایفه بغیر از پدرو مادر کسی ناشنوا نباشد در این هنگام احتمال دارد کودک ناشنوا نشود حدود هشتاد درصد کم شنوائی اتوزوم مغلوب می باشند اگر مادر ژن معیوب کم شنوایی را داشته باشد آن را فقط به نوزاد پسر منتقل می کند این نوع کم شنوایی فقط دو درصد احتمال دارد .
سندروم هایی که علائم مشخصه ای دارند عبارتند از
1: سندروم آشر (اتوزوم مغلوب ) 2 : سندروم الکل نوزادی (ناهنجاری های ژنتیکی) 3 : سندروم آلپورت (وابسته به جسن ) 4 : سندروم کروزون (اتوزوم غالب ) 5 : سندروم پندرد (ارثی)
پروتئینی به نام پندرین این سندروم را تولید می کند این پروتئین سولفات را به درون و بیرون سلول ها منتقل کرده و ید و کلراید را به غشاع سلولی می فرستد سه نوع یون به نام های پتاسیم و کلر و سدیم درزمینه شنوائی نقش مهمی بر عهده دارند اگرمیزان هرکدام از این یون ها در بدن کم شود در انتقال پیام های صوتی به مغز اختلال ایجاد شده و کم شنوائی به صورت های مختلف مانند : کم شنوائی ملایم ، متعادل ، و سخت و پیش رفته ظاهر می شود .
علائم سندروم پندرد به این صورت مشخص می شود :
یبوست - کند ذهنی – خشک شدگی پوست بدن و مو- مخمورو خواب آلوده بودن – پایین آمدن دمای بدن – کندی رشد – بلا رفتن وزن بدن- برآمدگی شکم
این نوع بیماری کودک از زمان تولد ناشنوا بوده و همچنین منجر به بزرگ شدن غده تیروئید بزرگ شده و بیماری گواتر ایجاد میشود .این غده در پایین گردن درست زیر برجستگی گلو مستقر شده است اهمیت آن در بدن کمک به سوخت و ساز تمام اندام ها بدن را برعهده دارد و توسط غده تیروئید ساخته می شود و تصویر آن درست شبیه پروانه با بال های باز می باشد 6 : سندروم داون (وجود ناهنجاری در یکی از ژن ها ) 7 : سندروم تیچر کوانیز ( اتوزوم غالب )
3 - عوامل اکتسابی یا کم شنوائی اکتسابی ،
این نوع کم شنواعی در هر دوره از عمر کودک می تواند بنا به شرایطی برای او اتفاق بیفتندعلل به وجود آورنده آن ضربه دیدن ها و شرایط نامناسب می باشند که به چند مورد اشاره می کنیم مانند : مبتلا شدن به آبله مرغون و داروهایی به نام اتوتوکسیک (مسبب آسیب رسیدن به سیستم حس شنوائی می باشند ) و واقع شدن در معرض صداهای بیش از حد بلند و غیره ..می باشد .
توجه : استفاده از داروهای ضد التهاب مانند سیس پلاتین ، غیر استروییدی ، توبرامایسین ، اسید اتاکرینیک ، جنتامایسین ، استرپتومایسین ، کینین ، فوروسماید ، اریترومایسین ها ، آسپیرین وسایر داروها بی تاثیر نیستند پس باید در استفاده خودسرانه داروها خود داری شود و همچنین استفاده از داروهایی که از دوز بالا برخودارند بدون نسخه پزشک باید اجتناب شود .
در خاتمه به چند نمونه از روش های درمان اشاره می می کنیم.
1 – مراجعه به مراکز سنجش شنوائی 2 – تخلیه مواد زاید موم مانند داخل مجرای گوش . 3 – به کمک عمل جراحی ترمیم پارگی پرده گوش صورت گیرد. 4 – اگر
عامل کم شنوایی شوند تحت نظرمتخصص شنوایی اول به کم کردن دوزداروها اقدام شوده و اگر باز وضعیت مثل قبل بود زیر نظر پزشک متخصص مصرف دارد موتوقف شود . 5 – بیمارهم زمان که از سمعک استفاده می کند علاوه برآن اقدام به کسب مهارت لب خوانی کند .6 – افراد کم شنوا از کلاسهای گفتاردرمانی بهره جوید .7 – بیمار از گوشه گیری اجتناب کرده زیرا انزوا طلبی مشکل را دوچندان نموده و میزان اختلالات ارتباطی را افزایش می دهد
نویسنده: م ک. بازیجو
تاریخ انتشار: 1396/07/17 07:17:57