×

مقاله روش صحیح ارتباط و صحبت با کودکان چیست؟

روش صحیح ارتباط و صحبت با کودکان چیست؟






باز نگه داشتن پل ارتباطی میان كودكان و والدین فوق العاده مهم است. ما از كودكانمان می خواهیم تا افكار و احساساتشان را با ما در میان بگذارند، تا بتوانیم آن ها را درك كنیم و در بحران های زندگی به یاری آنها برخیزیم.

به گزارش سه نسل به نقل از کیهان انتظار داریم به جای آنكه واكنش منفی نشان دهند احساسات خود را به طور مناسبی بیان كنند، به حرف ما گوش كنند وكاری را كه از آنها می خواهیم انجام دهند.

بچه ها به طور غریزی نمی دانند كه چطور باید افكار و احساساتشان را بیان كنند. همچنین به طور خودكار آماده گوش دادن به دستورات و پیروی از آنها نیستند و برای انجام این مسئولیت ها باید آموزش ببینند. والدین در اغلب موارد مجبورند روش های ارتباطی خود را بهبود ببخشند. در این باره به نكات زیر توجه كنید:

- با ملایمت حرف بزنید و یك نتیجه حقیقی را دنبال كنید. به خاطر داشته باشید همه چیز در صحبت كردن نیست و همه مشكلات رفتاری را نمی توان با گفت وگو حل كرد. كودكان باید محدودیتهای رفتارشان را بدانند و معمولا فقط توضیح دادن به آنها كافی نیست.

- رویه خود را با سن و میزان بلوغ كودك متناسب كنید.

اشتباه بزرگی كه والدین مرتكب می شوند این است كه در مورد مشكل زیاد صحبت می كنند و روش های ارتباطی خود را زودتر از موعد (نسبت به سن كودك) به كار می بندند و از كلماتی استفاده می كنند كه كودك معنی آنها را نمی فهمد.

كودكان و نوجوانان به روشهای تدبیری بهتر پاسخ می دهند تا جملات سنگین و بی انتها.

سعی كنید با بالغ شدن فرزند خود بر عمق ارتباطات بیفزایید و از واكنش های منفی بكاهید.

والدینی كه همیشه سعی كرده اند در تربیت فرزند خردسالشان از توضیح و دلیل استفاده كنند اغلب به این نتیجه می رسند كه با بزرگ تر شدن كودك نه تنها مشكل حل نمی شود بلكه بدتر هم می شود زیرا وقتی كودك به مرحله ای از رشد عقلی می رسد كه بتواند همچون یك فرد بالغ عمل كند والدین می كوشند تا واكنش های قوی به او آموزش دهند اما یك كودك بالغ كه فقط به توضیح و دلیل عادت كرده است در برابر محدودیتهای جدید حتی بیشتر از یك نوجوان عادی طغیان می كند.

در نتیجه بهتر است در مورد كودكان كم سن و سال بیشتر از مدیریت و در مورد كودكان بزرگتر از ارتباط استفاده شود.


چگونه با كودك خود صحبت كنیم؟

1-مجبورش كنید به چشم هایتان نگاه كند.
حواس كودكان به آسانی پرت می شود اطمینان حاصل كنید كه هنگام صحبت كردن به شما نگاه می كنند شاید این مهمترین عامل در پیروی كودك از دستورات یا گوش دادن به شما باشد. اگر كودكتان با نگاه كردن به چشمان شما می ترسد یا احساس راحتی نمی كند به او بیاموزید تا به دهان یا تمام صورت شما نگاه كند.
گاهی برای جلب توجه كودك لازم است تماس جسمی با او داشته باشید. به آرامی دستتان را روی شانه اش بگذارید... فقط گاهی از این روش استفاده كنید و بكوشید به استفاده از آن عادت نكنید.

برای كودكان بزرگ تر هر چیزی بیش از یك اشاره كوچك با دست بر شانه اش ممكن است به جای جلب توجه به یك رویارویی بدون ثمر بیانجامد.
وقتی كودك هنگام صحبت كردن به شما نگاه می كند برای این كار او را تشویق كنید و بگذارید بداند كه از او راضی هستید بعدها در صورتی كه علاوه بر نگاه كردن به شما، از دستورات نیز پیروی كرد، او را تحسین كنید.

2-آرام ولی محكم صحبت كنید.
اگر معمولا هنگامی كه كاری از كودكتان می خواهید صدایتان را بلند می كنید كودك می آموزد تا هنگامی كه صدایتان را به حداكثر نرسانده اید به شما بی توجهی كند.

3-از جملات پرسشی اجتناب كنید.
اگر در مورد چیزی كه می خواهید كودكتان انجام دهد سوالی در ذهن ندارید از جملات قاطع استفاده كنید تا دقیقا بداند چه كار باید بكند و به علاوه آن را چه موقع، كجا و چگونه انجام دهد.

4-با جملات ساده صحبت كنید.
از كلماتی كه كودك آن ها را نمی فهمد استفاده نكنید. ساده و روشن حرف بزنید. پرچانگی نكنید. دستورات و توضیحات طولانی ممكن است باعث فراموش شدن بخش های اصلی صحبتتان شود. نوجوانان برای به یادآوردن سرنخ های اطلاعات شفاهی توانایی محدودی دارند. گفتگوهای كوتاه و ساده همراه با یك عكس العمل طبیعی بهتر از یك سخنرانی طولانی، درك و به خاطر سپرده می شود.

5- احساستان را به كودك بگویید.
بدون آنكه مستقیم از كودك انتقاد كنید به او بگویید در مورد اعمال و رفتارش چه احساسی دارید. اگر از جملاتی استفاده كنید كه به جای كودك به خودتان اشاره كند می توانید از انتقاد سرزنش یا حمله كردن به كودك بپرهیزید، همچنین احساسات را به طور موثر بیان كنید.  


چاپ
نویسنده: بازیجو
تاریخ انتشار: 1393/02/14 16:44:28