×

مقاله جویدن ناخن

جویدن ناخن

یک عادت ممکن است گاه به عنوان یک سرگرمی و گاه راهی برای رهایی از اضطراب های روزانه کودک انتخاب شود. اغلب کودکان و نوجوانان طی دوران رشد خود، عادات و رفتارهای گوناگونی را تجربه می کنند که مورد تایید والدین و اطرافیان شان نیست؛ مثل مکیدن شست، انگشت در بینی کردن، مو تاب دادن و چرخیدن های متوالی در اتاق. آنان این عادات را کاملاً غیر ارادی و ناخودآگاهانه انجام می دهند و به هیچ وجه قصدشان آزردن و برانگیختن دیگران نیست. در این گونه موارد انتخاب شیوه مقابله و رویارویی با آن مشکل از اهمیت ویژه یی برخوردار است زیرا می تواند تاثیر زیادی بر روند درمان یا وخیم تر شدن اوضاع بگذارد.


از اثرات منفی و خطرناک جویدن ناخن موارد زیر را میتوان نام برد :

عفونت‌های دهان

زمان جویدن ناخن، معمولا دست‌ها کثیف و آلوده هستند. لذا باکتری‌ها و میکروب‌های مضر روی دست باعث عفونت دهان، لب‌ها و لثه می‌شود.آیا می‌دانید که حدود ۲۰۰۰ نوع عفونت پوستی در سالن‌های آرایش ناخن کشف شده است؟آن وقت متوجه می‌شوید که شما با جویدن ناخن‌های خود در معرض ابتلا به چه بیماری‌هایی هستید

جویدن ناخن ها و مشکلات دندانی

معمولا ناخن‌ها سفت هستند و جویدن آن‌ها کاری سخت است. لذا اگر ناخن‌های خود را بجوید، دندان‌ها به خصوص دندان‌های جلویی خود را خراب می‌کنید.این عادت حتی روی ظاهر دندان‌های شما نیز موثر است. لذا علی رغم داشتن دست‌هایی زشت، دندان‌های جلویی شما شکسته و ترک خورده می‌شوند.

جویدن ناخن و ناتوانی استفاده از دست ها

وقتی که عادت کرده باشید که مدام ناخن‌های خود را بجوید و دستتان داخل دهانتان باشد، نمی‌توانید به درستی وظایف شغلی خود را انجام دهید. در موارد شدید، جویدن ناخن باعث می‌شود فرد نتواند کارهای عادی و روزمره خود را نیز انجام دهد.

عفونت ناخن

جویدن ناخن باعث می‌شود ناخن‌های شما ضعیف و سست شده و باکتری‌ها و قارچ‌ها وارد ترک‌های کوچک و زخم‌های روی ناخن شما شوند. اگرچه برخی انواع عفونت‌های ناخن به راحتی درمان می‌شود، ولی برخی دیگر مثل قارچ ناخن به سختی برطرف می‌شود.

 راه علمی برای درمان جویدن ناخن

1-برای کمک به این کودکان می توان از ناخن آسیب دیده تصویری تهیه کرد و وضعیت آن را با ناخن سالم مقایسه کرد. همچنین هنگامی که کودک مشغول جویدن ناخن است بدون این که متوجه شود، از او فیلم تهیه کنید و سپس برای او به نمایش بگذارید. احتمال دارد با مشاهده فیلم به خود بیاید و این عادت را کنار بگذارد.

2-قرار دادن آیینه جلوی کودک او را متوجه این عادت ناپسند می کند. کودک را تشویق کنید در مجلات، تصویر دست های زیبا را جست وجو کند یا روی کتاب یا آینه بچسباند تا مرتب تصویر این دست ها را با دست های خود مقایسه کند.

3-اقدام دیگری که در این زمینه مفید است، شناسایی مکان و زمانی است که این رفتارها در او بیشتر می شود.

شاید کودک با ایجاد موقعیت های خاص به ناخن جویدن می پردازد. این حالت را که در او استرس ایجاد می کند شناسایی و کاری کنید که در موقعیت های استرس زا قرار نگیرد. اگر کودک هنگام تماشای برنامه تلویزیونی ناخن می جود، شیئی به دست او بدهید تا سرش گرم شود. به مکان هایی که این عادت کودک زیاد می شود نیز دقت کنید تا علت این اختلال را بفهمید. هنگامی که این عادت کم شد، با تعیین پاداش، این رفتار خوب او را تقویت کنید. به عنوان مثال، برای تشویق هر بار ناخن نجویدن ستاره ای به جدول برنامه های روزانه او اضافه کنید و به ازای هر 10 ستاره به او هدیه دهید. اگر فرزند شما دختر است به او لاک یا دستکش هدیه کنید تا با استفاده از آن جویدن ناخن را فراموش کند. اگر پسر است به او ناخن گیر یا ذره بین بدهید تا با استفاده از آن به آسیبی که به ناخن و اطراف آن رسانده است، توجه کند و ناخن های خود را کوتاه کند. در صورت آسیب رسیدن به دندان های کودک به دندان پزشک مراجعه کنید. اگر این عادت با اضطراب شدید همراه باشد، حتما از متخصصان بهداشت روان کمک بگیرید. گاهی رفتار والدین یا اطرافیان، زمینه اضطراب کودک را زیاد می کند.

منبع : آفتاب

چاپ
نویسنده: بازیجو
تاریخ انتشار: 1393/01/26 16:28:55