اما واقعا ما به چه میزان خواب احتیاج داریم؟ همه ما میدانیم که نیاز خواب نوزاد با کودک پنج ساله، کودکان در سن مدرسه، نوجوانان و یک فرد بزرگسالی که ۵۰ ساعت در هفته کار میکند، با هم تفاوت دارد. هیچ عدد ثابتی را نمیتوان به طور دقیق برای خواب افراد تعیین کرد. مقدار خوابی که برای هر فرد لازم است، به عملکرد روزانه او بستگی دارد و از یک نفر به نفر دیگر متفاوت است حتی اگر همجنس و همسن باشند.
شما ممکن است با هفت ساعت خواب خستگیتان در برود اما فرد دیگر در سن شما به ۹ ساعت خواب نیاز داشته باشد. تحقیقات نشان میدهد که افراد دوست دارند بین ۵ تا ۱۱ ساعت در روز بخوابند و به طور متوسط، زمان خواب ۷۵/۷ ساعت در شبانهروز است. حتی حیوانات هم به خواب کافی نیاز دارند و مدت زمان خوابیدن در حیوانات هم متفاوت است. مطالعات دانشمندان مرکز خواب دانشگاه لوبرو نشان میدهد که برای مثال، ببرها ۸/۱۵ ساعت، گربهها ۱/۱۲ ساعت، شامپانزهها ۷/۹ ساعت، گوسفندان ۸/۳ ساعت، فیل آفریقایی ۳/۳ ساعت و زرافهها به ۹/۱ ساعت خواب نیاز دارند.
کودکان یک تا دو ماهه
در نوزادانی که تازه به دنیا آمدهاند، خواب روزانه در ماههای اول تولد بسیار زیاد است و آنها تنها برای شیر خوردن از خواب بیدار میشوند. نوزادان در ماههای اول بین ۵/۱۰ تا ۱۸ ساعت در روز میخوابند و تنها چند ساعت در روز بیدار هستند. مدت خواب در این کودکان از چند دقیقه تا چند ساعت است. کودکان گاهی در خواب این دستوپاهایشان را تکان میدهند، میخندند و یا دهانشان به حالت مکیدن حرکت دارد. آنها به شیوههای گوناگون نیاز به خوابشان را نشان میدهند، نقنق میکنند، گریه میکنند و بعضیها چشمهایشان را میمالند که نشاندهنده این است که باید به رختخواب برده شوند. آنها به سرعت خوابشان میبرد و این زمان، موقع مناسبی برای آموزش و یادگیری عادت خوابیدن در آنهاست. نور و سر و صدا مانع از خوابیدن آنها میشود. بنابراین بهتر است:- علایم خواب و الگوی خوابیدن نوزادتان را بشناسید.- برنامه منظمی برای خواب او طرحریزی کنید. – اتاق مخصوصی برای خواب او در نظر بگیرید و محیطی آرام برایش مهیا کنید.کودکان شش تا یازده ماههدر شش ماهگی بعضی از کودکان شبها برای شیر خوردن از خواب بیدار میشوند، عدهای هم تمام شب را میخوابند. اما حدود ۸۰ درصد کودکان در ۹ ماهگی تمام شب را میخوابند. به طور معمول کودکان پیش از یک سالگی ۹ تا ۱۲ ساعت شبها میخوابند و در طول روز هم حداقل ۳۰ دقیقه چهار تا پنج بار در روز خواب نیمروزی دارند.
خواب در کودکان یک تا سه ساله
کودکان نوپا در حدود ۱۲ تا ۱۴ ساعت در روز میخوابند. زمانی که آنها ۱۸ ماهه میشوند، مدت زمان خواب نیمروزی در آنها کمتر میشود و ممکن است یک بار در روز و حدود یک تا سه ساعت بخوابند. کودکان در این سنین دچار مشکلات خواب بیشتری میشوند. اغلب دوست دارند بازی کنند و به همراه بزرگترها تلویزیون ببینند.مقاومت برای خوابیدن استقلال، افزایش مهارتهای حرکتی، شناختی و اجتماعی، کابوس شبانه و ترس از تنها خوابیدن، از مشکلات این کودکان برای خوابیدن است، بنابراین برای بهتر خوابیدن این کودکان باید:- برنامه منظمی برای خوابشان تنظیم کنید که سر ساعت مشخصی بخوابند و بیدار شوند.- هر شب در جای مخصوص خود بخوابند.- بازیهای شبانه و دیدن تلویزیون در آنها محدود شود.خواب در سنین سه تا پنج سال و پیش از مدرسهبچهها در سنین پیش از مدرسه به ۱۱ تا ۱۳ ساعت خواب نیاز دارند. پس از پنج سالگی کودکان تمایلی به خواب نیمروزی ندارند. در این سنین کودکان در به خواب رفتن هم مشکل دارند و اغلب نیمه شب از خواب بیدار میشوند. با تکامل بیشتر کودک و شروع خیالپردازی، این کودکان دچار کابوسهای شبانه میشوند و با ترس بیدار میشوند. راه رفتن در خواب در این دوران زیاد اتفاق میافتد. – پس بهتر است برنامه منظمی برای خواب کودکان داشته باشید.- به کودک در این سن بفهمانید که اتاق خواب فقط مخصوص خواب و استراحت اوست نه بازی.- کودک باید هر شب در زمان مشخصی در اتاقی خنک، ساکت و تاریک و بدون اینکه تلویزیون ببیند، بخوابد.
خواب برای کودکان سن مدرسه پنج تا دوازده سال
این کودکان به ۱۰ تا ۱۱ ساعت خواب احتیاج دارند. در این زمان حتی نیاز به خواب در آنها بیشتر میشود. انجام تکالیف مدرسه، ورزش و سایر فعالیتهای اجتماعی موجب خستگی آنها میشود. در این دوران به سبب علاقه بیشتر به برنامههای تلویزیون، کامپیوتر و اینترنت به خواب رفتن در آنها مشکل میشود، دچار کابوس میشوند و ناگهان از خواب میپرند. اغلب آنها به دلیل تماشای تلویزیون و بازی با کامپیوتر با خوابیدن مقاومت میکنند. اگر چه لازم است این کودکان بیشتر بخوابند اما به دلایل ذکر شده کمبود خواب منجر به بدخلقی، مشکلات رفتاری مانند بیشفعالی و گاه مشکلات شناختی در آنها میشود که این میتواند در پیشگیری مدرسه اختلال ایجاد کند.
پس باید
- به این کودکان در مورد اهمیت خواب در سلامت آنها توضیح دهید.
- بر نیاز به خواب و برنامه منظم برای خوابیدن آنها تاکید کنید.
- اتاقی راحت، بالش و تشکی نرم برای آنها فراهم کنید.
- تلویزیون و کامپیوتر را از اتاقشان خارج کنید.
- خوردن چای و قهوه را در شب برایشان ممنوع کنید.