١- دردهاي کاذب دردهايي هستند که تداوم ريتميک و منظمي ندارند و با استراحت کردن از بين ميروند اما دردهاي واقعي معمولا هر 10 دقيقه يک بار تکرار ميشوند، ريتم منظمي دارند و با استراحت از بين نميروند. از طرفي دردهاي واقعي اغلب در ناحيه بالاي شکم، نواحي معده و رحم، زير شکم و حتي کمر حس ميشوند و ممكن است با تهوع و استفراغ همراه باشند. اين دردهاي واقعي را نبايد ناديده گرفت و اگر خانم بارداري با چنين دردهايي مواجه شد و فاصله دردها هم به مرور زمان کمتر شد بايد بدون اتلافوقت به بيمارستان مراجعه کند تا مورد آزمايش قرار بگيرد و وضعيت سلامت مادر و جنين بررسي شود. موارد اورژانسي ديگري هم وجود دارد که خانم باردار با مشاهده آنها بايد بلافاصله به بيمارستان مراجعه کند.
٢- پوشيدن لباسهاي راحت و سبک و همچنين استفاده از کفشهايي با پاشنه 3 سانتيمتر (نه کمتر و نه بيشتر) در کاهش و حتي رفع کمردردهاي دوران بارداري بهويژه در روزهاي آخر موثر است. از طرفي، توصيه ما به همه خانمهاي باردار اين است که از انجام کارهاي سنگين پرهيز کنند. بسياري از خانمها در روزهاي آخر بارداري مشتاقاند اتاق کودکشان را بچينند و بالاي نردبان و صندلي بروند اما بايد گفت اين کارها علاوه بر آنکه موجب تشديد کمردرد دوران بارداري ميشود، بسيار هم خطرناک است و سلامت جنين و مادر را به مخاطره مياندازد. متاسفانه بسياري از خانمها به دليل همين سهلانگاريها در روزهاي پاياني بارداري دچار سقط جنين شدهاند در صورتي که با رعايت نکات گفته شده، هيچ مشکلي پيش نميآمد و زايمان سر موعد مقرر انجام ميشد.
٣- از آنجايي که در روزهاي آخر بارداري، حجم رحم و اندازه جنين به حداکثر ميزان خود ميرسد، فشار موضعي روي رودهها نيز افزايش مييابد و يبوست يکي از عمدهترين مشکلاتي است که خانمهاي باردار در ماه آخر، به ويژه در روزهاي پاياني بارداري، با آن مواجه ميشوند؛ به همين دليل توصيه ميشود که خانمهاي باردار در وعدههاي مختلف از سبزيها و ميوههاي تازه و متنوع به ميزان زياد مصرف کنند و روزانه بيشتر از 8 ليوان آب بنوشند تا هم کمتر دچار يبوست شوند و هم فشار به کف لگن به حداقل برسد.
٤- خانمهايي که قرار است زايمان طبيعي داشته باشند، در طول دوران بارداري بايد فعاليتهاي جسمي و پيادهرويهاي منظمي داشته باشند و در روزهاي پاياني، اين پيادهرويها را حتي به 3 تا 4 ساعت در روز برسانند؛ چرا که انجام فعاليتهاي جسمي باعث نرم شدن و حتي باز شدن دهانه رحم ميشود و تسريع در امر زايمان را به دنبال خواهد داشت. اما خانمهايي که براي زايمان سزارين آماده ميشوند، بايد بيشتر استراحت کنند تا در روز موعد که معمولا 38 هفته و 6 روز است، زايمان راحت و بيدردسري داشته باشند و مجبور نباشند به صورت اورژانسي به بيمارستان مراجعه کنند و سزارين شوند زيرا سزارينهاي ازپيشتعييننشده و اورژانسي، قطعا خطرناکتر از سزارينهايي است که با تعيين وقت و برنامهريزيهاي از پيش تعيينشده انجام ميشود.