مقاله والدین و نوجوان سری اول
نوجوان برای حل گرفتاری های خود و نیز برای بدست آوردن اطلاعات مورد احتیاج خود نیاز دارد با کسی گفتگو کند .
وظیفه مشاور آموزش دادن و یاد آوری اطلاعاتی که او از طریق خانوانده و مدرسه ودیگر منابع کسب کرده است تا به خوبی آنها را بکار برد زیرا نوجوانی که از سوی مشکلات و مسؤلیت ها و نقش ها تحت فشار قرار دارد نیاز به همراهی و راهنمائی دارد تا دوران بحران سنی خود خوب پشت سر بگذرد .
اگر والدین تشخیص دهند که تغییرات به وجود آمده در نوجوانشان مربوط به تغییرات روحی است یا جسمی و در صدد همایت و راهنمائی او برآیند همزیستی مسالمت آمیزی بین والدین و نوجوان به وجود خواهد آمد و در نتیجه هر دو طرف به آرامش رسیده و حس احترام متقابل هم حفظ خواهد شد . دوران سرکشی بیشتر دررسیدن نوجوان به سن بلوغ بیشتر به چشم می رسد این سرکشی خبر از مستقل شدن نوجوان می دهد وظیفه والدین در قبال نوجوان تشویق جنبه های مثبت رفتارش و گوشزد کردن جنبه های منفی اومی باشد .
همه نوجوانان یک سوال واحدی را از خود می پرسند آن هم این است که "من کیستم ؟" زیرا از هیچ کس بودن و بی هویتی در هراس اند و نمی خواهد بی ارزش تلقی شوند بنابراین نافرمانی می کند اما هدفش اذیت والدینش نیست می خواهد ابراز وجود کند و نشان دهد که می تواند مستقل باشد و شاید در این زمینه زیاده روی کرده و والدین را به سطوح آورد والدین باید شکیبایی را در وجود نوجوان خود شکوفا کنند تنهای او را تائید کرده و به رفتارش احترام قائل شوند اگر والدین نتوانند نوجوان خود را درست راهنمائی کنند او دچار سردر گمی شده و نمی تواند این بحران سنی را خوب پشت سر بگذارد و در نتیجه گرفتار بی هویت شده و دچار اختلالات روانی و رفتاری مانند فرار از منزل می شود والدین نباید فهم و اطلاعات خود را بالاتر از دانش نوجوان خود تلقی کنند زیرا نوجوان با کسانی که خود را عقل کل می دانند اصلا میانه خوبی ندارد.
جالب توجه است که همه نوجوانان فکر می کنند که احساساتشان منحصر به فرد و مختص آنهاست آن قدر به این تفکر معتقد اند که فکر می کنند حالات و احساساتشان را هیچ کس دیگری هرگز تجربه نکرده است زیرا زمانی که به آنها گفته شود "درکت می کنم من هم در زمانی که هم سن تو بودم همین احساس رو داشتم " واقعا به آنها بر می خورد انگارمورد توهین قرار گرفتند .
وقتی نوجوان به اصلاح گفته هایش واکنش نشان دهد ووالدینی که در قبالش عکس العمل نشان دهند باعث می شود بین نوجوان و پدر و مادر شکاف ایجاد شود دیگر حل مشکل باید به گذر زمان سپرده شود و هرگز والدین موضع گیریمستقیم در مسئله های دیگربا نوجوان نگیرند .
اگر نوجوان به خلوت روی آورد باید والدین به این رفتار او احترام بگذارند زیرا والدین به این طریق به او نشان می دهند که استقلال او را پذیرفتند این خلوت او را برای آینده آماده می کند اگر نتواند از این مرحله سر بلند بیرون آید دیگر برای همیشه به والدینش وابسته خواهد شد و دیگر اختلالات رفتاری گرفتارش خواهند کرد .
وظایف والدین در قبال نوجوانان :
1 – زمانی که نوجوان از والدین مشاوره می خواهد باید آنها نظر خود را واضح بیان کنند زیرا صراحت لهجه والدین به او قوت قلب و اطمینان می دهد .
2 – والدین هرگز درباره آینده نوجوان پیش گویی نکنند .
3 – نوجوانان برای حل مشکلات خود راه های ویژه ای را در نظر می گیرند اگر برای برطرف کردن مشکلات از والدین کمک نخواست آنها باید با سکوت و محبت از او حمایت و پشتیبانی کنند .
4 – اگر نوجوان خواست کاری را انجام دهد والدین احساسات او را جریحه دار و دیدگاه های او را به تمسخر نگیرند بلکه او را در امور زندگی شرکت داده و سلیقه او را مورد تشویق قرار دهند .
5– زمانی که نوجوان گرفتار مشکلی شد والدین نباید او را تنها رها کنند به امید اینکه در اثر حل مشکلات خود بدون پشتوانه فولاد آب دیده خواهد شد ولی این فکر والدین کاملا اشتباه است زیرا زمانی که خود را تنها در برابر مشکلات دید فکرمی کند مشکلات او برای والدین اهمیت ندارد بنابراین نسبت به آینده بدبین شده و از آن پس از والدین فاصله خواهد گرفت .
لطفا ادامه را در سری دوم دنبال کنید
نویسنده: م ک. بازیجو
تاریخ انتشار: 1395/12/21 21:20:53