یکی از شایعترین اختلالات مزمن دوران کودکی «اختلال نقص توجه / بیش فعالی» است به طوری که در حدود ۳ تا ۷ درصد کودکان سنین مدرسه دیده میشود.
نسبت این اختلال در پسران ۳ تا ۵ برابر بیشتر از دختران میباشد.برطبق راهنمای تشخیص بیماریهای روانی چنین تعریف میشود:ADHD وضعیت، عصبی –رشدی است که براساس وجود الگوی پایدار نقص توجهی و یا تکانشگری و بیش فعالی به عنوان ویژگیهایی بسیار تکرارپذیر و شدیدتر از میزان قابل مشاهده در همتاهای رشدی فرد مشخص گردیده و علائم آن با سطح رشدی و تکاملی فرد تناسب و همخوانی ندارد.
این اختلال موجب بروز اختلال و آسیب در عملکردهایی نظیر موفقیت تحصیلی، رفتاردر مدرسه وجامعه، تعامل با والدین و خواهر و برادر و ارتباط با همسالان میشود . در اختلال نقص توجه همراه با بیشفعالی منظور از"توجه" تمرکز و حفظ آن تمرکز روی یک قسمت محدود از اطلاعات موجود است.
مهمترین مشکل توجه در کودکان مبتلا به ADHD نقص در"توجه پایدار" است. در امر یادگیری توجه پایدار، فرد را قادر میسازد تا توجه مستقیم و بی وقفه به یک با چند منبع از اطلاعات در طی یک دوره زمانی نسبتاً طولانی داشته باشد.
در ADHD"رفتار تکانشی یا تکانشگری" اغلب به عنوان فقدان مهار پاسخ در نظر گرفته میشود. رفتار تکانشی در اختلال کم توجهی - بیش فعالی را میتوان به عنوان پاسخ عملکردی با هدف اجتناب و دوری از تأخیر و یا به نوعی تنفر از تأخیر در نظرگرفت. از طرفی در کودکان و نوجوانان مبتلا به بیش فعالی همراه با نقص توجه،سطوح بالای اضطراب، مشکلات رفتاری، عاطفی و عملکرد اجتماعی مشهود است.
خمیرِ بازی، ماده نرم و شکلپذیری است که برای بازی بچهها در خانه یا مدرسه استفاده میشود. اجزای اصلی خمیر بازی آرد، آب، نمک طعام و سایر افزودنیها است. به بازی با این نوع خمیر، «خمیربازی» گفته میشود.
خمیر بازی برای اولین بار در آمریکا و برای تمیزکردن کاغذ دیواری تولید شد. در دهه ۱۹۵۰ (میلادی) و با یافتن کاربرد آن به عنوان وسیلهای مناسب برای بازی کودکان، به سرعت بازارهای کشور آمریکا را فتح کرد.
برای بسیاری از کودکان بازی با گل رس یا خمیر بازی اولین تجربه سه بعدی هنری میباشد. در هنگام بازی با گل رس یا خمیر بازی انگشتان کودک تماس مستقیم با مواد دارد. کار کردن با گل رس یا خمیر باعث میشود مقداری از حالات مختلف (برای مثال خشونت) کودک به ماده منتقل شود .
از طرفی کودک با خمیر بازی رویاها و علایق خود را بروز میدهد.کمک به افزایش حس عمقی و لامسه دست، افزایش قدرت و بهبود حرکات ظریف دستو افزایش هماهنگی چشم و دست، افزایش توجه و تمرکز، رها کردن اندروفین در خون و کمک به بهبود سیستم ایمنی و گردش خون، پرورش قوه ابتکار و خلاقیت، پرورش قوة تخیل و تفکر، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، بهبود مهارتهای حل مشکل، کنترل رفتارهای خشونت آمیز و استرس زا و ایجاد امنیت و آرامش از فوائد بازی با خمیر و گل رس است.
ADHD بر حیطههای متعددی از فعالیت کودک از جمله: سرعت و میزان کار، درک دستورات شفاهی، پردازش فکر، توجه و تمرکز، مشکلات حافظه، ایجاد ارتباطات صحیح بین آموختهها، رمز گشایی و رمزگردانی، نظم و انضباط، سازماندهی، درک روابط فضایی و هماهنگی چشم و دست اثر میگذارد.
در یک بررسی که توسط سایت آموزش،توجه و تمرکز مرکز کاردرمانی رشد تحت نظارت حسین ربوبی در مورد فعالیتهای مفید درکودکان مبتلا به اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی انجام گردید مشخص شد که خمیر بازی در زمینه رفع یا تخفیف مشکلات حافظه، توجه، تمرکز، درک روابط فضایی، بهبود حرکات ظریف دست هماهنگی چشم و دست، سازماندهی، تخلیه هیجانی و آرامش به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اثر بسزایی دارد .به طور مثال درکودکی که به علت وجود رفتار تکانشیبه ظاهرپرخاشگر و خشن است و در جایی که اذیت کردن، کتک زدن، و یا پرتاب کردن شیئی بطرف سایرین قابل قبول نیست وی میتواند خمیر را بکوبد آن را به روی میز بیاندازد، آنرا خم کند و البته این کارها اعمال خراب کننده نیستند زیرا دوباره میتوان خمیر را به صورت اول در آورد.
بازی با خمیر و گل برای کودک آرامبخش است. کودک می تواند خمیر را دستمالی کند چنگ بزند فشار دهد در آن حفره ایجاد کند. آنرا پهن کند. اشیاءکوچک رادرآن پنهان کند و سپس پیداکند.
وی از گل رس و یا خمیر بازی برای ساختن انسان، حیوان، درخت و اشیاء دیگر استفاده میکند. میتوان همراه خمیر وگل به کودک اشیائی مثل دکمه، مداد، سکه یا چوب بستنی وغیره داد تابجای چشم ودست پای آدمک خمیری بکار گیرد.در بررسی که در گروه آموزشی مرکز کاردرمانی رشد تحت نظارت دکترابراهیم پیشیاره و توسط حسین ربوبی در مورد خمیر بازی کودکان انجام شد مشخص گردید: برای کودکان سه ساله نهایتا ۳۰ دقیقه بازی با خمیر کافی است ودرسنین بالاتر با توجه به علاقمندی کودکان این زمان افزایش مییابد. بعد از بازی باخمیر برای شستن دستهابه کودک تذکر دهید. در جلسات مشاوره و آموزش به خانوادهها که در مرکز کاردرمانی رشد برگذار میشود به والدین دو نوع روش تهیه خمیر بازی آموزش داده میشود:
روش اول: ابتدا این مواد را به مقدار ذکر شده فراهم کنید:
آرد سفید ۴ دسی لیتر،نمک ۲ دسی لیتر،زاج سفید ۲ قاشق غذا خوری،آب جوش ۵ دسی لیتر ، روغن مایع ۲ تا ۳ قاشق غذا خوری و رنگ خوراکی. سپس آرد
سفید و زاج سفید را با هم خوب مخلوط کنید.بعد آب را جوش آورده،روغن مایع و رنگ خوراکی
را در آب بریزید ونهایتا مخلوط آرد و زاج سفید را در آب بریزید وخوب هم بزنید.
متاسفانه کودک نمیتواند با این خمیر شیئی درست کند که برای همیشه باقی بماند.
روش دوم:خمیری معرفی میشود که مانند گل رس بعد از مدتی خشک
و قابل رنگ کردن میشود.ابتدا دو فنجان آرد را با یک فنجان نمک و یک فنجان آب و دو
قاشق غذا خوری روغن مخلوط کرده و سپس آن را مالش دهید تا به صورت خمیر در آید و
سپس به آن رنگ اضافه کنید.توجه داشته باشید. هرچه بیشتر مالش دهید خمیر کمتر در
هنگام خشک شدن ترک میخورد.
در انتها به یاد داشته باشید مشارکت کودک در تهیه و ساخت خمیر بازی در نوع خود برای وی تجربه ای مفید ولذت بخش است.